Om oss
-
Nødpakka
Flere faktorer er utslagsgivende for at egenberedskap er satt høyt på agendaen. Norge har kommet ut av en pandemi og ble ført inn i en ny hverdag med krigen i Ukraina. Sikkerhetsforståelse har med dette bakteppet endret seg i hele Europa. Forsvarsbudsjettet har fått rekord høy økning. Samtidig er ekstremvær med flom, snøfall og storm et gjentagende samfunnsproblem, som løfter nødvendigheten for at befolkningen må bli bedre rustet til å kunne klare seg selv.
Den siste tiden har egenberedskapen blitt løftet opp på agendaen. Tildelingsbrevet for 2024, fra Justis- og beredskapsdepartementet, har en klar bestilling på egenberedskap som DSB skal følge opp og sette ut i praksis. Departementet og Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) har hevet selvbergingsdagene fra tre til syv dager.
Nødpakka sine grunnleggere Andrea Kornbrekke og Fredrik Andreas Juell har sett behovet for egenberedskap i seks år, lenge før dette ble satt øverst på agendaen. Kommunikasjonen og deres tone har vært lystbetont, om et tema som lett kan oppfattes som dommedagsprofeti. Når pressen har dekket temaet er det Fredrik med Nødpakka, som er blitt ringt.
Foredragene og dekningen vår i media har gjort at Nødpakka har fått en god dialog med DSB. DSB ser at Nødpakka kan bli en solid støtte i deres arbeid for egenberedskap. Nødpakka kommuniserer og får frem budskapet på en måte som de ikke når selv. Med Nødpakkas selvbergingsutstyr og våre egenberedskapspakker bistår vi med å få opp egenberedskaps dekningen i Norge.
Justis- og beredskapsdepartementet (JD) og DSB sine nye krav om egenberedskap i syv dager, gjør at temaet er løftet opp på agendaen. Fra beredskapskonferansen kom det også fram en uro blant myndighetene og førstelinjen om at underdekningen på egenberedskap er stor. Tildelingsbrevet til JD har så langt fokusert på å øke bevisstheten i befolkningen. DSB og Statsforvalter (SF) har kartlagt om kommunene har beredskapsplaner.
En gjennomgangstråd er at det er kun offentlige instanser som nevnes og trekkes frem i planarbeidet og evalueringene. Det er mange gode intensjoner, men det er for få konkrete tiltak for å få egenberedskapsdekningen betydelig opp hos husholdningene.
Myndighetene fra DSB, Sivilforsvaret og Statssekretær i JD har henvendt seg til Fredrik Andreas Juell for å få egenberedskap til å ikke bare handle om ord, men faktisk konkret øke dekningen. De er prisgitt Fredrik sin folkelige og lettforståelige tone, ved å kommunisere et alvorlig budskap, som ikke kommer ovenfra og ned, men fra en av folket. Myndighetene har heller ikke beredskapslagre eller de mest basale beredskapspakkene for at befolkningen skal ha egenberedskap i syv dager.